Sunday, August 22, 2010

GK - QUIZ - 4

1.Who is inventor of television?
   ANSWER: John Logie Baird 
 2.According to the 2001 Census, what is the sex-ratio (females per 1000 males) in India?
   ANSWER: 933 females per 1000 males.
3.Which Asian country is also known as the 'Land of the Golden Pagoda'?
   ANSWER:Myanmar  
4.With which sport are the national tournaments 'Durand Cup' and 'Santosh Trophy' associated?
  ANSWER:Football
5.In which pilgrimage city of India would you come across the world's longest corridor? 
  ANSWER:Rameshwaram 
6.Cotton for textile was first cultivated in?
   ANSWER:India
7.'Mixed Economy' means?
   ANSWER:co-existence of private and public sector
8.Who invented Smallpox Vaccine?
   ANSWER:Edward Jenner
9.Which city is served by the Veer Savarkar Airport?
   ANSWER:Port Blair
10.Who is known as the father of computor?
   ANSWER:Charles Babbage
11.Which is the longest river in the world?
   ANSWER: Nile
12.In 1885, who developed the vaccine for rabies?
   ANSWER:Louis Pasteur
13.The India receives its major rainfall from which monsoon?
   ANSWER: South-West Monsoon
14.Which is the oldest para military force in India?
   ANSWER:Assam Rifles
15.Which Article of the Indian Constitution gives special status to Jammu and Kashmir?
   ANSWER:Article 370 
16.What is the boundary line demarcating India and China known as ?
   ANSWER:McMahon Line 
17.Which colour is in the centre of Rainbow ?
   ANSWER:Green
18.Who is the first indian woman to win Olympic medal ?
   ANSWER:Karnam Malleshwari
19.Which state is the largest producer of tobacco ?
   ANSWER:Andhra Pradesh
20.Who was the first indian woman to scale the Mount Everest ?
   ANSWER:Bachendri Pal
21.Which state in the country has the largest number of districts ?
   ANSWER:Uttar Pradesh.
22.Who were the first Europeans to come to India for trade ?
   ANSWER:Portuguese
23.Who discovered oxygen?
   ANSWER:Joseph Priestly
24.Which country is the leading producer of mica?
   ANSWER:India
25.Who wrote the Book "Discovery of India"?
   ANSWER:Jawaharlal Nehru.
26.The grasslands found in Europe are known as?
   ANSWER:Steppes
27.The composer of Periyapuranam?
    ANSWER:Sekkilar
28.Who was the Author of "Das Capital"?
   ANSWER:Karl Marx
29.The U.N.O. Headquarters is located at?
   ANSWER:New York 
30.Which instrument is used to measure the density of milk ? 
   ANSWER: Lactometer